Petrićev argument o cjelovitosti u kontekstu suvremene psihologije - Janeš, Luka (Array, 2020)
U radu razmatram Petrićev argument o cjelovitosti iznesen u »Pampsychiji«, najmanje istraživanoj od četiriju knjiga Nove sveopće filozofije (Nova de universis philosophia, 1591.), u usporedbi s konceptima, metodologijom i pragmatičkim dosezima suvremene znanosti o ljudskoj psihi. Nastojao sam odrediti može li taj argument korespondirati metodološkom instrumentariju suvremene psihologije ili se radi o disjunktivnom, dakle animozitetnom odnosu. Naglasak je na Petrićevoj refleksiji glede »umocentričnosti« duše, pri čemu sam nastojao ukazati na dinamiku i dijalektičnost fenomena psihe kao temeljne odrednice Petrićeve psihoontologije te na važnost implementacije takve filozofijske refleksije u okvire sustava mentalnog zdravlja, kao pretpostavke cjelovitog integrativnog pristupa problematici.