Mogućnost primjene tradicionalnih i suvremenih estetičkih teorija na logičko-matematičke dokaze - Kardum, Marko, profesor filozofije (Array, 2020)
U ovom radu istražujemo mogućnost primjene tradicionalnih i suvremenih estetičkih teorija na logičko-matematičke dokaze, s ciljem boljeg razumijevanja intuitivnog pojma matematičke ljepote. Ovo je neformalan pojam koji zauzima središnje mjesto u radu logičara i matematičara i može se smatrati njihovom glavnom motivacijom. U ovom radu pokušavamo definirati pojmove vezane uz matematičku ljepotu, odnosno ljepotu u matematičkim dokazima, da bismo postavili temelje za preciznu definiciju matematičke ljepote koju bismo dobili preko detaljnog anketiranja logičara i matematičara, a što bismo proveli u odvojenom radu. Ovaj rad donosi važne rezultate za izradu te ankete.