Analiza odabranih članaka o napadu kemijskim oružjem u Siriji u hrvatskim i njemačkim elektroničkim medijima - Holy, Mirela (Array, 2019)
Rat u Siriji velika je prijetnja globalnoj sigurnosti, prepleteno polje vitalnih geopolitičkih interesa najvažnijih svjetskih sila – SAD-a i Rusije te njihovih saveznika. Rusija se politički i vojno pozicionirala na strani režima sirijskog predsjednika al-Assada protiv pobunjenika, dok je pozicija SAD-a i članica NATO-a ambivalentna. Osuđuje se nedemokratski režim sirijskog predsjednika i zahtijeva njegov opoziv te se istovremeno osuđuje teroristička prijetnja ISIS-a koji se stopio sa sirijskim pobunjeničkim pokretom. Korištenje kemijskog oružja u Siriji u travnju 2017. prijetilo je eskalacijom u otvoreni ratni sukob SAD-a i NATO-ovih saveznica s Rusijom, a to je bilo vidljivo i putem propagandnog djelovanja u medijima. S obzirom na činjenicu da se “proizvodnja pristanka” za politička rješenja i ratna djelovanja postiže korištenjem propagande, u radu se analizirao sadržaj elektroničkih medija na temu napada kemijskim oružjem u Siriji u dvjema članicama NATO-a, Njemačkoj i Hrvatskoj, odnosno je li se koristila propaganda prilikom izvještavanja o trima događajima ili pseudo-događajima, povezanih s korištenjem kemijskog oružja.