Mikrokirurško liječenje rupture žute pjege : Microsurgical treatment of macular holes - Kovačević, Damir, liječnik (Array, 2019)
Ruptura žute pjege poremećaj je koji zahvaća najdelikatnije strukture centralne mrežnice. Neliječena uglavnom dovodi do značajnog gubitka centralne vidne oštrine. Mikrokirurško liječenje rupture žute pjege prvi put se spominje 1991. godine u radovima Kelly i Wendela. Od tih relativno jednostavnih početaka uz upotrebu klasičnih vitrektoma velikog promjera i upotrebe zraka kao tamponade na kraju operacije do razvoja bešavnih mikroincizijskih tehnologija prošlo je više od 20 godina. Uvođenjem ljuštenja membrane limitans interne uz pomoć posebnih vitalnih boja i novih vrsta tamponada poboljšao se anatomski i funkcionalni uspjeh ovih operacija. Upotrebom optičke koherentne tomografije omogućena je bolja analiza vitreoretinalnih promjena, kao i praćenje postoperativnih promjena u području žute pjege. Nove metode u liječenju kompliciranih ruptura žute pjege kao što su formiranje inverznog poklopca od tkiva membrane limitans interne, farmakološka vitreoliza, transplantacija retine te novi oblici konzervativnog liječenja kod početnih ruptura žute pjege daju nadu da sve mogućnosti liječenja ove bolesti nisu iscrpljene.