Progresija makularnog edema nakon operacije katarakte kod dijabetičara : Progression of macular oedema following cataract surgery in a diabetic patient - Grubešić, Petra (Array, 2019)
Operacija katarakte najizvođenija je operacija u medicini. Šećerna bolest, kao jedno od najčešćih kroničnih oboljenja, povezana je s češćim i ranijim nastankom katarakte u odnosu na zdravu populaciju. Budući da je riječ o mikroangiopatskoj bolesti, u većini slučajeva imamo prisutan određeni stupanj oštećenja hematookularne barijere radi čega su pacijenti skloniji postoperativom padu vidne oštrine. Uzroci pada vidne oštrine postoperativno kod pacijenta sa šećernom bolesti nakon nekomplicirane operacije katarakte odnose se na nastanak postoperativnog cistoidnog makularnog edema ili na progresiju postojećeg dijabetičkog edema makule. Pravilnim postavljanjem dijagnoze te ordiniranjem pravilne i pravodobne terapije, navedene postoperativne komplikacije mogu se uspješno liječiti.