Purtscherova retinopatija : prikaz slučaja = Purtscher’s retinopathy : case report - Čaljkušić-Mance, Tea (Array, 2019)
Cilj: Cilj rada je prikazati slučaj Purtscherove retinopatije, rijetke hemoragijske i vazookluzivne vaskulopatije koju obilježava nagli značajni pad vida povezan s teškom traumom glave bez značajne ozljede oka. Može se javiti i u sklopu nekih netraumatskih stanja i tada se naziva retinopatija slična Purtcherovoj. U većini slučajeva javlja se bilateralno, dok je rjeđa unilateralna pojava. Budući da još uvijek ne postoje službene smjernice za liječenje Purtscherove retinopatije, ona svakako predstavlja izazov za kliničare. Prikaz slučaja: 28-godišnji muškarac požalio se na izrazito pogoršanje vida lijevog oka dva dana nakon traume glave zadobivene pri padu s motocikla. Detaljnim oftalmološkim pregledom ustanovljen je uredan nalaz očne pozadine desnog oka, dok su lijevo ustanovljene promjene papile vidnog živca, te krvarenja i blijede, jasno ograničene zone retine (Purtscherove mrlje) te pamučasti eksudati. Idući korak uključivao je kompjutoriziranu tomografiju orbita, optičku koherentnu tomografiju makula i vidnog živca, fluoresceinsku angiografiju i perimetriju te je postavljena konačna dijagnoza Purtscherove retinopatije, a u konzultaciji s neurokirurgom uvedena je pulsna terapija metilprednizolonom. Gotovo potpun oporavak vida i promjena na očnoj pozadini postignut je za 3 mjeseca. Zaključci: Purtscherova retinopatija razmjerno je rijetka bolest, a jednostrano pojavljivanje još je i rjeđe. Nema egzaktnih smjernica za liječenje ove bolesti, naime, neki autori navode poboljšanje nakon terapije metilprednizolonom, a neki su zabilježili i određeni stupanj oporavka bez liječenja. Svakako je potrebno sistematsko praćenje slučajeva koji se pojave te razmjena iskustava u svrhu preciznijeg određivanja adekvatne, eventualno i nove terapije.