Šećerna bolest i inhibitori DPP IV/CD26 Diabetes mellitus and DPP IV/CD26 Inhibitors - Batičić Pučar, Lara; Ivanović, Lara; Grčić, Antonijo; Pernjak-Pugel, Ester; Varljen, Jadranka; Detel, Dijana (2019)
Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus) metabolička je bolest kronične naravi, karakterizirana perzistentnom hiperglikemijom te poremećajima u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina. Bolest se dijeli na dijabetes tipa 1 i 2, gestacijski dijabetes te ostale, manje zastupljene oblike. Zbog velikog rasta incidencije i prevalencije bolesti, riječ je o značajnom javno-zdravstvenom problemu te jednom od deset vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Dipeptidil-peptidaza IV, odnosno molekula CD26 (DPP IV/CD26, EC 3.4.14.5), ubikvitaran je multifunkcionalan transmembranski i solubilni glikoprotein te serinska peptidaza, prepoznat kao krucijalan čimbenik u održavanju homeostaze glukoze u krvi, prije svega zbog mogućnosti razgradnje inkretina. Znanstvena i klinička ispitivanja ukazala su na visok terapijski potencijal inhibitora enzimske aktivnosti DPP IV/CD26 kod oboljelih od dijabetesa. Ovaj se pregledni rad fokusira na različite aspekte dijabetesa tipa 1 i 2 te novije mogućnosti terapije ovih oboljenja, s posebnim osvrtom na inhibitore DPP IV/CD26 kao efikasne terapijske opcije.
Diabetes (lat. Diabetes mellitus) is a chronic metabolic disease characterized by persistent hyperglycaemia and carbohydrate, fat and protein metabolism disorders. Diabetes could be classified as type 1 or 2, gestational diabetes, and other, less common forms. Due to a prominent increase in the incidence and prevalence of the disease, it represents a significant public-health problem, being between the ten leading causes of mortality in the world. Dipeptidyl peptidase IV, or molecule CD26 (DPP IV / CD26, EC 3.4.14.5), is an ubiquitous multifunctional transmembrane and soluble glycoprotein and serine peptidase, recognized as a crucial factor in maintaining glucose homeostasis, primarily due to the ability to hydrolize incretins. Scientific and clinical studies have shown a high therapeutic potential of DPP IV/CD26 inhibitors in diabetic patients. This review focuses on various aspects of type 1 and 2 diabetes and newer treatment approaches for these diseases, with a special focus on DPP IV/CD26 inhibitors as effective therapeutic options.
Bibliografija: 100 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Šećerna bolest -- Diabetes mellitus -- Inhibitori -- Dipeptidil-peptidaza IV