Šećerna bolest i inhibitori DPP IV/CD26 : Diabetes mellitus and DPP IV/CD26 Inhibitors - Batičić Pučar, Lara (Array, 2019)
Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus) metabolička je bolest kronične naravi, karakterizirana perzistentnom hiperglikemijom te poremećajima u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina. Bolest se dijeli na dijabetes tipa 1 i 2, gestacijski dijabetes te ostale, manje zastupljene oblike. Zbog velikog rasta incidencije i prevalencije bolesti, riječ je o značajnom javno-zdravstvenom problemu te jednom od deset vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Dipeptidil-peptidaza IV, odnosno molekula CD26 (DPP IV/CD26, EC 3.4.14.5), ubikvitaran je multifunkcionalan transmembranski i solubilni glikoprotein te serinska peptidaza, prepoznat kao krucijalan čimbenik u održavanju homeostaze glukoze u krvi, prije svega zbog mogućnosti razgradnje inkretina. Znanstvena i klinička ispitivanja ukazala su na visok terapijski potencijal inhibitora enzimske aktivnosti DPP IV/CD26 kod oboljelih od dijabetesa. Ovaj se pregledni rad fokusira na različite aspekte dijabetesa tipa 1 i 2 te novije mogućnosti terapije ovih oboljenja, s posebnim osvrtom na inhibitore DPP IV/CD26 kao efikasne terapijske opcije.