Izgladnjivanje kao sudskomedicinski problem : Starvation as an issue in legal medicine - Šoša, Ivan (Array, 2019)
Izgladnjivanje do smrti samo je iznimno uzrok smrti u razvijenim zemljama. Međutim, ova pojava može imati daleko veći značaj ako je sudskomedicinski gledano smrt posljedica namjernog uskraćivanja hrane. U takvim slučajevima zadatak specijalista sudske medicine ili patologa je razjasniti uzrok smrti i dati stručno mišljenje o stupnju i trajanju gladi. Za procjenu proteinsko-energijske pothranjenosti razvijeno je nekoliko klasifikacijskih sustava koji se također opisuju u članku. Mnogo je faktora vezanih uz dob koji mogu dovesti do gubitka apetita i smanjenja težine, te se u preglednom članku oni i razmatraju. Sudskomedicinski su posebno interesantni slučajevi izgladnjivanja u kojima su, u sklopu pojave zlostavljanja i zanemarivanja, pogođena djeca,. Upravo takve primjere iz literature i navodimo u radu, uz osvrt na osobe starije životne dobi. Ove su osobe, zbog nerazmjera u odnosu snaga, posebno ugrožena skupina, kod koje je također najčešći tip pothranjenosti proteinsko-energijska pothranjenost.