Citološka dijagnoza tumora velikih žlijezda slinovnica (FNAC) : Fine Needle Aspiration Cytology (FNAC) in diagnosis of salivary gland tumours - Jakšić, Ante, liječnik (Array, 2019)
Cilj: Tumori žlijezda slinovnica su rijetke neoplazme glave i vrata, no histološki čine vrlo heterogenu skupinu tumora. Važna metoda njihove dijagnostike je ultrazvučna pretraga žlijezda slinovnica uz citopunkciju tumorske promjene. Cilj rada je odrediti učestalost pojedine vrste tumora, specifičnost i senzitivnost citološkog nalaza te utvrditi stupanj podudarnosti između citološkog i patohistološkog nalaza. Ispitanici i metode: Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 49 pacijenata operiranih zbog tumora velikih žlijezda slinovnica između 2015. i 2017. godine. Uključeni su samo pacijenti s prijeoperativnim citološkim nalazom i postoperativnim patohistološkim nalazom koji su međusobno uspoređeni. Rezultati: Najzastupljenija skupina pacijenata je ona iznad 60 godina (57 %). Doušna žlijezda bila je najčešće sijelo tumora u 94 % pacijenata. Prema citološkom nalazu dijagnosticirano je 40 dobroćudnih i 9 zloćudnih tumora. Patohistološkom analizom utvrđeno je 39 dobroćudnih i 10 zloćudnih tumora. Najčešće patohistološke dijagnoze bile su Warthinov tumor (cistadenolimfom) u 52,5 % i pleomorfni adenom u 37,5 % pacijenata. Senzitivnost citološkog nalaza iznosila je 90 %, dok je specifičnost bila 100 %. Kappa (κ) koeficijent bio je 0,93 (95 % CI = 0.687 – 0.979). Zaključak: U ovoj studiji citološka punkcija i analiza pokazala se kao vrlo dobra metoda u dijagnostici tumora velikih žlijezda slinovnica s visokom osjetljivošću i specifičnošću te izvrsnim stupnjem podudarnosti između citološkog nalaza i krajnje dijagnoze.