Metakroni karcinom larinksa : prikaz slučaja = Metachronous laryngeal cancer : a case report - Grabovac, Stjepan (Array, 2019)
Cilj: Ukazati na potrebu trajnog praćenja pacijenata kod kojih je zbog karcinoma učinjena parcijalna laringektomija. Prikaz slučaja: Prikazali smo pacijenta koji je u vremenskom razmaku od dvadeset godina tri puta imao karcinom larinksa. 1982. godine učinjena je parcijalna laringektomija. Drugi primarni tumor nastao je na sluznici ostatka larinksa 2000. godine, kada je učinjena traheotomija i laringofisura s ekscizijom tumora. Treće javljanje tumora bilo je 2002. godine kada je učinjena retraheotomija i totalna laringektomija. U sva tri javljanja radilo se o planocelularnom karcinomu. Pacijent je od 2000. godine bio pod redovitom kontrolom, a preminuo je 2013. godine u dobi od 85 godina. Zaključak: Pojava planocelularnog karcinoma larinksa moguća je godinama nakon uspješnog liječenja početnog tumora. Objašnjenje nalazimo u ostatku sluznice koja je obilježena poljima kancerizacije, što čini podlogu za nastanak novih tumora.