Tromboza splanhničkih vena kao rijedak uzrok akutnog abdominalnog bola : prikaz slučaja = Splanchnic vein thrombosis as a rare cause of acute abdominal pain : case report - Rumora, Marina (Array, 2019)
Cilj: Prikazati slučaj pacijenta s akutnim abdominalnim bolom kojemu je dijagnosticirana tromboza splanhničkog venskog sustava, a uzrok je naknadno dokazana mijeloproliferativna bolest uz JAK2 V617F varijantu sekvence. Prikaz slučaja: 44-godišnji pacijent primljen je u hitnu medicinsku službu zbog akutizacije paraumbilikalnog bola koji je trajao 10-ak dana. U laboratorijskim nalazima bile su povišene vrijednosti alfa amilaze i upalnih parametara, zbog čega je pacijent hospitaliziran. Nativna snimka abdomena i ultrazvuk abdomena pokazivali su meteorizam tankog i debelog crijeva. Zbog nejasne dijagnoze učinjena je i kompjutorizirana tomografija (CT) abdomena koja je pokazala samo zamućeno mezenterijalno masno tkivo u korijenu mezenterija. Trećeg dana hospitalizacije zbog intenzivnijih bolova, koji nisu popustili ni na opiodne analgetike, učinjen je kontrolni CT abdomena koji je pokazivao trombozu v. portae, v. mesentericae superior i v. lienalis. Navedene promjene bile su praćene zadebljanjem stijenke tankog crijeva u smislu kongestije i raslojavanja stijenke, ali bez znakova jasne ishemije, te parcijalnim poremećajima perfuzije jetre uz prisutnost ascitesa. U terapiju je uveden niskomolekularni heparin u punoj dozi uz acetilsalicilnu kiselinu, a zbog dodatnog pogoršanja stanja sa znakovima paralitičkog ileusa i progresijom ishemijskih promjena tankog crijeva učinjena je hitna laparotomija. Za vrijeme hospitalizacije, hematološkom obradom dokazana je JAK2 V617F varijanta sekvence i mijeloproliferativna bolest koja je etiološki čimbenik tromboze portalnog sustava i ishemije crijeva. Zaključak: Uzrok akutnog bola u trbuhu može rijetko biti i tromboza splahničkog sustava, koja u kratkom vremenskom periodu može dovesti do životno ugrožavajućeg stanja.