Raynaudov fenomen kao prva manifestacija seroznog karcinoma visokog gradusa : prikaz slučaja = Raynaud’s phenomenom as a first manifestation of high grade serosus carcinoma : case report - Turina, Sara (Array, 2019)
Cilj: Prikazati slučaj pacijentice s Raynaudovim fenomenom kao prvom manifestacijom seroznog karcinoma visokog gradusa te dijagnostički i terapijski postupak. Prikaz slučaja: Pacijentica stara 47 godina upućena je na Odjel za reumatologiju i kliničku imunologiju zbog pozitivnih antinuklearnih antitijela i Raynaudova fenomena. Kliničkim pregledom i laboratorijskom obradom isključena je sistemska bolest vezivnog tkiva. Ultrazvukom abdomena uočena je cistična tvorba u području zdjelice. Tumorski markeri CA-125, HE-4 bili su povišeni. PET/CT analizom (pozitronska emisijska tomografija / kompjutorizirana tomografija) uočeno je pojačano nakupljanje radiofarmaka u supra/retroklavikularnim limfnim čvorovima, zdjelično i paraaortalno. Citološka punkcija limfnog čvora na vratu upućivala je na metastatski slabodiferencirani adenokarcinom. Učinjena je laparoskopija desnog i lijevog jajnika, obostrana salpingektomija te zdjelična limfadenektomija. Patohistološka analiza potvrdila je da se radi o intraepitelnom seroznom karcinomu visokog gradusa jajovoda. Nakon dijagnostičke obrade provedeno je 6 ciklusa kemoterapije (Paklitaksel i Carboplatina). Na kontrolnom CT-u nije bilo znakova diseminacije osnovne bolesti. Pacijentica je trenutno dobrog općeg stanja i liječi se Olaparibom. Raynaudov fenomen je u značajnom poboljšanju. Zaključak: Serozni karcinom visokog gradusa može se prezentirati na atipičan način. Iznenadna pojava Raynaudova fenomena kod mlađih osoba treba pobuditi sumnju na moguću malignu bolest.