Pregled nacionalnih modela sportske diplomacije u svijetu i perspektiva razvoja hrvatskog modela sportske diplomacije - Leško, Luka (2019)
Ulogu sporta kao sredstva diplomacije zagovaraju predstavnici konstruktivističke teorije međunarodnih odnosa. Cilj rada je dati pregled nacionalnih modela sportske diplomacije (Australije, Francuske, SAD , Norveške, Rusije, Kine, Japana i Brazila), te ukazati na perspektivu razvoja hrvatskog modela sportske diplomacije. Pozitivni učinci sporta na državne ciljeve ostvaruju se putem nacionalnih modela sportske diplomacije koji obuhvaćaju: korištenje sportske uspješnosti u jačanju meke moći države, uključenje sportaša u političke i diplomatske procese, korištenje sporta kao diplomatskog instrumenta putem međunarodnih razvojnih programa, organizaciju sportskih događaja itd. Identificirana su područja na koja hrvatski sport može pozitivno utjecati, poput međunarodnih odnosa, poboljšanja imidža države u svijetu, jačanja nacionalne kohezije, zatim turističke, demografske, ekonomske i javnozdravstvene dobrobiti, socijalne inkluzije, jačanja kulture volonterizma itd. Sustavno prepoznata važnost sporta od strane države od krucijalnog je značaja. Preporučuje se međuresorna izrada nacionalne strategije sportske diplomacije ili separatnih programa sa sličnim ciljevima.
The role of sport as a tool of diplomacy is recognized by representatives of the constructivist theory of international relations. The aim of the study is to give a review of several national models of sports diplomacy (Australia, France, USA, Norway, Russia, China, Japan, Brazil) in the world and to point to the opportunities for developing a Croatian model of sports diplomacy. The positive effects of sport on national goals may be achieved through models which include: the use of sporting success in strengthening soft power of the country, involving athletes in political and diplomatic processes, use of sport as a diplomatic instrument through international development programs, the organization of sporting events etc. The potential areas in which Croatian sport may have a positive influence are: international relations; improving the image of the country in the world; strengthening national cohesion; tourism, demography, economy and public health; social inclusion; strengthening the culture of volunteerism etc. It is crucial for a country to recognize the potentials of sports in these many areas of social and political life. An interdepartmental creation of a national sports diplomacy strategy or separate programs with similar goals is recommended.
Bibliografija: str. 103-108.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Sport -- Sportska diplomacija -- Strategije -- Međunarodni odnosi -- Olimpijske igre