"A reális élet által szuggerált anyag" : Mészöly Miklós hagyatéka a Petőfi Irodalmi Múzeumban - Marjanovics, Diana (Array, 2019)
A tanulmány a nagyhatású Mészöly Miklós-életműhöz kapcsolódó kéziratos hagyatékot az 1950-es, 1960-as évek irodalmi, politikai kontextusában vizsgálja. A genetikus kritika szemléletmódját érvényesítő kutatás – az autográf feljegyzéseket, naplóbejegyzéseket, vázlatokat, gépelt kéziratokat vizsgálva – azon szöveganyagokra fókuszál, melyek a művek előmunkálatait szemléltetik, a keletkezés- és kiadástörténet részleteinek megismerését segítik. A dolgozat a korai Mészöly-próza műveire (Az atléta halála [1966]; Saulus [1968]; Pontos történetek, útközben [1970]) koncentrálva dolgozza fel a Petőfi Irodalmi Múzeum Mészöly-hagyatékának anyagát. Az alkotói műhelymunka különféle szakaszait dokumentáló, mindeddig a hagyatékban lappangó írások alapján kevéssé ismert élettényekről, hatástörténeti összefüggésekről értesülhetünk.