Usporedba metoda AA i Mehlich 3 za ekstrakciju kalcija i magnezija iz tala istočne Hrvatske - Japundžić-Palenkić, Božica (Array, 2019)
Kalcij i magnezij pripadaju skupini zemnoalkalijskih metala značajno zastupljenih u zemljinoj litosferi, odnosno skupini umjereno pokretnih makrohraniva koji imaju važnu ulogu u ishrani bilja. Svrha ovoga istraživanja jest usporedba količine ekstrahiranoga kalcija i magnezija otopinom amonijeva acetata (AA) i otopinom Mehlich 3 (Mehlich 3) iz tala istočne Hrvatske. Ukupno 200 uzoraka oraničnih horizonata (0 - 30 cm) najzastupljenijih tipova tala prikupljeni su u pet županija istočne Hrvatske 2012. godine. Nakon određivanja pH vrijednosti i sadržaja ukupnih karbonata u tlu grupirani su uzorci tla (uzorci s manje od 3,5 i više od 3,5% CaCO3). Utvrđeno je da metoda Mehlich 3 ekstrahira više kalcija i magnezija od metode AA, a razlike u količini ekstrahiranih kationa izraženije su kod karbonatnijih tala (>3,5% CaCO3), posebno za kalcij. U tlima s manjim sadržajem CaCO3 utvrđena je statistički vrlo značajna korelaciju (P≤0,01) između metoda AA i Mehlich 3 u količini ekstrahiranoga kalcija i magnezija. Statistički je vrlo značajna korelacija (P≤0,01) utvrđena i između količina Mg AA i Mg Mehlich 3 u tlima sa sadržajem CaCO3 većim od 3,5%, što obje metode čini pogodnima za određivanje magnezija neovisno o sadržaju CaCO3 u tlu.