Elektroispredeni polikaprolakton za kontrolirani prijenos lijekova - Govorčin Bajsić, Emi (Array, 2019)
Tkivno inženjerstvo dobra je alternativa za razvoj tkiva ili potencijalnih organa iz pacijentova vlastitog staničnog materijala, a kako bi se smanjio problem nedostatka organa za transplantaciju. Elektroispredeni materijali su dobri kandidati kod primjene u biomedicini tj. kao nosači za uzgoj tkivnih stanica. Kod regeneracije tkiva mogu dodatno prenositi lijekove kontrolirano prema terapiji. U ovom je radu istraživano kontrolirano otpuštanje antibiotika Cefuroxima (CFU) koji se upotrebljava u terapiji okularnog tkiva. Elektroispredeni su polikaprolaktonski nosači uz dodatak CFU-a u udjelima od 1, 2, 5 i 10 mas %. Uspješna kapsulacija antibiotika potvrđena je pojavom novih karakterističnih pikova u FTIR spektrima elektroispredenih mješavina. Dodatkom antibiotika i povećanjem njegove koncentracije dobivaju se vlakna homogenijeg izgleda s manjim brojem deformacija po duljini vlakna. UV-VIS spektrofotometrijom praćeno je vrijeme otpuštanja antibiotika iz elektroispredenih PCL/CFU nosača. Dobiveno je povećanje apsorbancije antibiotika s vremenom i porastom koncentracije lijeka u nosaču.