Bioremedijacija farmaceutske otpadne vode - Vuković Domanovac, Marija (Array, 2019)
Onečišćenje okoliša jedan je od glavnih izazova današnje civilizacije. Porast broja svjetskog stanovništva i urbanizacija, posebice u zemljama u razvoju, dovodi do nastajanja većih količina otpadnih voda. U današnje vrijeme, emisije industrijskih otpadnih voda predstavljaju sve veći problem uz moguće negativne učinke na zdravlje ljudi i okoliš. Farmaceutske otpadne vode mogu biti visoko opterećene organskim i anorganskim tvarima te toksične za ekosustav. Prije nego li se otpadna voda ispusti u okoliš, potrebno ju je obraditi kako bi se zadovoljili zakonom propisani uvjeti. Biološka obrada široko je zastupljena jer je učinkovita, ekonomična i okolišno prihvatljiva. Bioremedijacijom iskorištava se mikrobni metabolizam u optimalnim okolišnim uvjetima za uklanjanje onečišćujućih tvari te se dodatno može poboljšati bioaugmentacijom.