Obrada komunalne otpadne vode membranskim procesima - Dolar, Davor (Array, 2019)
Industrijalizacija, porast populacije i urbanizacija glavni su uzroci stvaranja sve većih količina komunalnih otpadnih voda (KOV) koje, neobrađene, predstavljaju ozbiljnu prijetnju prirodnim vodonosnicima. Radi zaštite okoliša i prirodnih resursa potrebno je primjenjivati visokoučinkovite i okolišu naklonjene tehnologije obrade KOV-a. Cilj ovog rada bio je obrada KOV-a naprednim membranskim postupcima; membranskim bioreaktorom (MBR) te dodatnom obradom MBR efluenta s nanofiltracijom (NF) i reverznom osmozom (RO). Laboratorijska i pilot-obrada KOV-a MBR-om rezultirala je smanjenjem kemijske potrošnje kisika (KPK), biokemijske potrošnje kisika (BPK5), mutnoće i suspendiranih tvari za više od 92 %. Mikrobiološki parametri smanjeni su za 4,12 log10 do 4,88 log10. Naknadna obrada MBR efluenta s RO/NF membranama (XLE i NF270) pokazala je dodatno smanjenje svih mjerenih parametara.