Konvencionalne cigarete vs. alternativni uređaji : štetnost po zdravlje čovjeka i ekosustav - Kučić Grgić, Dajana (Array, 2019)
Duhanski dim prvi je sprječiv uzrok smrti, a pušenje je danas sve manje prihvatljivo u mnogim društvenim segmentima. Radi vlastitog opstanka na tržištu duhanska industrija posljednjih desetak godina razvija alternativne proizvode – ENDS (engl. electrical nicotine delivery system) i HNBT (engl. heat-not-burn), kako bi ponudila manje štetnu opciju potrošačima. Proizvođači e-cigareta pozivaju se na deklaraciju GRAS, koja se odnosi isključivo na konzumiranje ingestijom, dok je već i udisanje samog aerosola, koji nastaje kod oba navedena proizvoda, štetno. E-cigarete stvaraju aerosol zagrijavanjem e-tekućine, dok se HNBT uređaji temelje na zagrijavanju komprimiranog lišća duhana, čime nastaju štetni spojevi iako u znatno manjim koncentracijama nego kod konvencionalnih cigareta.