Estimation of genetic parameters for dairy traits using repeatability animal models based on test-day data for Alpine goat in Croatia - Špehar, Marija; Mulc, Danijel; Barać, Zdravko; Mioč, Boro, agronom; Kasap, Ante (2019)
The objective of this study was to estimate genetic parameters for daily milk yield (DMY), fat (FC), and protein content (PC) using 329.022 test-day records of 23.756 Alpine does. Single trait repeatability animal model was applied. Parity, litter size, season, and lactation stage (Ali-Schaeffer’s curve) were fitted in the fixed, while herd, herd-test-day, permanent environment (within lactations) and additive genetic effect in the random part of the model. Variance components were estimated using Residual Maximum Likelihood Method in the VCE-6 program. Additive genetic effect explained 23 %, 16 % and 25 % of DMY, FC and PC variability which is in general agreement with numerous previous reports for dairy goat breeds. Among the non-genetic effects, herd explained 24 %, 12 %, and 9 %, herd-test-day 17 %, 29 %, and 30 %, and permanent environment 16 %, 3 %, and 5 % of DMY, FC and PC variability, respectively. The estimated parameters and developed single trait repeatability test-day models will serve as a basic tool in BLUP based genetic evaluation of Alpine breed in Croatia.
Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti genetske parametre za dnevnu količinu mlijeka (DKM), udio mliječne masti (UM) i udio proteina u mlijeku (UP) temeljem 329,022 fenotipskih zapisa na dan kontrole mliječnosti koza pasmine Alpina (ukupno 23,756). Pri procjeni genetskih parametara za svako pojedino svojstvo korišten je model životinja s ponovljenim mjerenjima za jedno svojstvo (engl. single-trait repeatability animal model). U fiksnom dijelu modela korišteni su redoslijed laktacije, veličina legla, sezona laktacije i stadij laktacije (Ali-Schaeffer-ova krivulja). U slučajnom dijelu modela korišteni su utjecaji: stada, testnog dana unutar stada, trajnih okolišnih čimbenika unutar redoslijeda laktacije i aditivnih genetskih učinaka. Komponente varijance procijenjene su metodom REML u programu VCE-6. Udjeli aditivne genetske varijance u ukupnoj fenotipskoj varijanci DKM, UM i UP bili su redom 23 %, 16 % i 25 %, što je u suglasju s brojnim publiciranim heritabilitetima za ova svojstva kod mliječnih pasmina koza. Udio varijance negenetskih čimbenika za svojstva DKM, UM i UP bili su redom 24 %, 12 %, i 9 % za utjecaj stada, 17 %, 29 %, i 30 % za utjecaj testnog dana unutar stada i 16 %, 3 % i 5 % za utjecaj trajnih okolišnih čimbenika unutar laktacije. Procijenjeni parametri i razvijeni statistički modeli biti će korišteni u rutinskom genetskom vrednovanju alpskih koza za svojstva mliječnosti u Hrvatskoj.
Bibliografija: 49 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Mlijeko -- Koze -- Alpina koza -- Svojstva mliječnosti -- Genetski parametri; Hrvatska