Pododbor Matice hrvatske u Osijeku 1936.-1945 - Tomas, Domagoj (Array, 2020)
U članku se opisuju i razlažu nastanak i djelovanje Pododbora Matice hrvatske u Osijeku od njegova osnutka 1936. do prisilnoga gašenja 1945., uzimajući u obzir da su ranije objavljene pregledne sinteze djelovanja Matice hrvatske u Osijeku izostavile to razdoblje iz svoga fokusa, držeći 1961. godinom prvoga osnutka Matičina pododbora (ogranka) u Osijeku. Analiza ima uporište u metodološkoj paradigmi intelektualne povijesti, s kontekstualizacijom protagonista i aktivnosti osječkoga Pododbora Matice hrvatske u široj intelektualnoj mreži grada Osijeka, organizacijske strukture Matice hrvatske i srodnih društava unutar društveno-političke zbilje u Kraljevini Jugoslaviji i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj te intelektualnih gibanja unutar europskoga prostora toga vremena. Zbog nedostatne količine izvorne građe za kasnije referentno razdoblje, ponajviše prostora zauzima raščlamba prvih dviju godina djelovanja Pododbora Matice hrvatske u Osijeku, dok se nedostatak izvora za razdoblje Nezavisne Države Hrvatske pokušava supstituirati analizom časopisa Hrvatski sjever iz 1944.