Kotorski plemić i zapovjednik mletačkih prekomorskih pješaka Stjepan Buća i sastav njegove pukovnije (prva polovica 18. stoljeća) - Čoralić, Lovorka (Array, 2019)
Ovaj rad proučava vojnu karijeru Stjepana Buće, kotorskoga plemića i časnika mletačke vojske u 18. stoljeću. Pripadnici ove ugledne kotorske plemićke obitelji generacijama su se isticali u obnašanju važnih službi Mletačke Republike. Posljednjih desetljeća 17. stoljeća, u vrijeme ratova protiv Osmanlija, Buće ulaze u vojnu službu Republike. Upravo Stjepan, njegov brat Franjo i njihov otac Jeronim ostvaruju vrlo zapaženu vojnu karijeru. Stoga se proučavanjem vojne karijere ovih časnika, a rad je usredotočen na Stjepanovu, jasno ocrtava obrazac integracije lokalnih elita istočnojadranskoga prostora u mletački pomorski imperij. Sadržaj rada počiva na proučavanju izvorne građe nastale djelovanjem mletačke vojne administracije, koja se danas nalazi pohranjena u Archivio di Stato di Venezia i Državnome arhivu u Zadru. Glavni dio rada usmjeren je na analizu pješačke pukovnije Oltramarina u razdoblju od 1715. do 1741. godine, kojom je zapovijedao pukovnik Stjepan Buća. U prilogu rada donose se prijepisi dokumenata izravno vezanih uz vojno djelovanje Stjepana Buće kao pukovnika mletačkih pješačkih postrojbi.