Protestanti u službi Petrovaradinske pukovnije u drugoj polovici 18. stoljeća - Nujić, Pavao (Array, 2019)
Autor u radu analizira prisutnost protestanata u službi Petrovaradinske pukovnije na temelju službenih pukovnijskih serijalnih izvora i tri cjelovita popisa pukovnije iz 1767., 1772. i 1792. godine. Protestanti su promatrani iz perspektive aktivne vojne službe kao istaknuti pojedinci unutar časničkoga kadra i kao vjerska skupina i manjina među običnim krajišnicima. Prikazano je stabilno postojanje protestantskoga elementa na svim razinama pukovnijske službe kroz promatrana desetljeća 18. stoljeća, a što je predstavljalo posebnost Petrovaradinske pukovnije u odnosu na ostale pukovnije Slavonske i Hrvatske vojne krajine toga razdoblja.