Dagerotipija u Zagrebu (1839. - 1855.) - Gržina, Hrvoje (Array, 2019)
Članak rekapitulira postojeće i donosi brojne nove podatke o dagerotipijskoj djelatnosti u Zagrebu sredinom devetnaestoga stoljeća. Slijedom napisa objavljenih u onodobnim novinama rekonstruira se ozračje dolaska novoga izuma u Zagreb 1839. godine kao i razina spoznaje o ovome ranome fotografskom procesu u hrvatskome društvu. Posebna je pozornost poklonjena Demetru Novakoviću, prvomu hrvatskom dagerotipistu koji je, po svemu sudeći, poduku za izradu dagerotipija dobio izravno u Parizu u vrijeme javne demonstracije procesa. Rad ostalih praktičara – uglavnom putujućih dagerotipista – koji su djelovali u glavnome hrvatskom gradu ocrtan je na temelju podataka dostupnih kroz novinske oglase i nešto literature. Među njima valja istaknuti Johanna Boscha, predstavnika takozvane Bečke škole dagerotipije te Ferdinanda Rahmanna i Josepha Kallaina, čije rivalstvo i nadmetanje u kvaliteti izrade dagerotipija predstavlja prvi zabilježeni primjer fotografske konkurencije na hrvatskome prostoru.