Ubojstva hrvatskih policajaca 2. svibnja 1991. - najava velikosrpske agresije na Hrvatsku - Martinić Jerčić, Natko (Array, 2019)
Među datumima koji se u kronologiji Domovinskoga rata ne smiju zanemariti, jer se tada dogodilo nešto što je znatno utjecalo na daljnji tijek događaja u Hrvatskoj, jest 2. svibnja 1991. godine. Toga je dana u Borovu Selu kraj Vukovara u Slavoniji i u Polači kraj Zadra u Dalmaciji iz zasjede ubijeno 13 hrvatskih policajaca, što je znatno pogoršalo već složenu sigurnosnu i političku situaciju u Hrvatskoj. Radi razumijevanja okolnosti („konteksta vremena”) u kojima su počinjena spomenuta ubojstva u radu će se ukratko osvrnuti na uzroke raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i na početak procesa demokratizacije suvremene Republike Hrvatske nakon višestranačkih izbora u travnju i svibnju 1990. te prikazati neke reakcije srpskih ekstremista na spomenuti proces, koje su prethodile ubojstvima 2. svibnja 1991., kao i reakciju hrvatske vlasti i Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, odnosno vodstva Srbije i Jugoslavenske narodne armije na spomenuti događaj. Naime, nakon toga krvoprolića Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije na sjednici od 7. do 9. svibnja 1991. pravno je omogućilo, zapravo legaliziralo, uporabu Jugoslavenske narodne armije u Hrvatskoj, službeno radi sprečavanja daljnjih sukoba. Spomenuta ubojstva, koja treba promatrati i u kontekstu pokušaja pobunjenih Srba u Hrvatskoj da izazovu reakciju Jugoslavenske narodne armije i uvođenje izvanrednoga stanja, uvela su Hrvatsku u razdoblje ni rata ni mira. Zapravo je 2. svibnja 1991. postalo jasno da su šanse za mirno rješenje hrvatsko-srpskih prijepora u Hrvatskoj sve manje.