Sudski postupci protiv katoličkoga tiska u komunističkoj Hrvatskoj 1960-ih i 1970-ih - Mikić, Anto (Array, 2019)
U radu su prikazani sudski postupci protiv katoličkih novina Mali koncil, Glas Koncila i Glasnik sv. Antuna Padovanskoga (poslije Veritas) te njihovih urednika i autora Franje Kuharića, Živka Kustića i Ivona Ćuka šezdesetih i sedamdesetih godina XX. stoljeća. Na temelju izvornoga arhivskoga gradiva i relevantne literature rekonstruirano je sedam različitih sudskih postupaka, od prekršajnih preko postupaka zabrane raspačavanja i zapljene pojedinih članaka (araka na kojima su tiskani) ili brojeva spomenutih listova, pa sve do dva kaznena postupka – protiv Ivona Ćuka i Živka Kustića – kojima su tadašnje vlasti nastojale ograničiti pisanje katoličkoga tiska, a posredno i djelovanje Katoličke crkve u društvu. Služeći se različitim znanstvenim metodama – od metode deskripcije i komparacije arhivskoga gradiva, preko analize tadašnjih zakonskih propisa i sudskih spisa te sadržaja službenih kontakata tadašnjih državnih i crkvenih predstavnika i sve do analize pojedinih objavljenih članaka u tadašnjem katoličkom tisku – autor ovim radom dodatno rasvjetljuje ne samo pravne aspekte tih postupaka nego i njihovu političku pozadinu i motivaciju.