Od kronologije prema teorijskim konceptima - iseljenička problematika u hrvatskoj historiografiji na uzorku radova objavljenih u Časopisu za suvremenu povijest - Hrstić, Ivan (Array, 2019)
U članku se na temelju 39 radova posvećenih iseljeničkoj tematici, objavljenih u Časopisu za suvremenu povijest od 1969. do 2018., analizira istraženost povijesti hrvatskoga iseljeništva unutar hrvatske historiografije. Analiza je provedena na dvije razine. S jedne strane problematizirana je opća (pod)zastupljenost navedene tematike u kontekstu cjelokupne hrvatske historiografije, a potom je postavljeno pitanje utjecaja dominantnoga narativa na istraživanje kroz tri ključne domene: izbor tema, upotreba karakteristične metodologije te sama interpretacija. Pritom su odvojeno promatrana dva razdoblja, za vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije te po ostvarenju samostalnosti Republike Hrvatske. Usporedno s tim dijelom analize osnovne karakteristike radova na temu hrvatskoga iseljeništva kontekstualizirane su s dosezima stranih historiografija te srodnih znanstvenih disciplina s aspekta primjene teorijskih i metodoloških okvira istraživanja.