Sovjetska diplomacija o nastanku Nezavisne Države Hrvatske - Životić, Aleksandar (Array, 2019)
U radu se na temelju do sada nepoznatih i nekorištenih dokumentarnih izvora sovjetskoga podrijetla predstavljaju i analiziraju stavovi sovjetske diplomacije prema uzrocima nastanka i okolnostima u kojima se formirala Nezavisna Država Hrvatska. U tekstu je prikazan sovjetski odnos prema samom činu njezina proglašenja, posljedicama koje je njezin nastanak imao na sudbinu jugoslavenske kraljevine i ulozi Italije i Njemačke u formiranju i prvim danima postojanja Nezavisne Države Hrvatske. Rad sadržava i pregled stavova Sovjetskoga Saveza prema hrvatskom pitanju u jugoslavenskoj državi međuratnoga perioda i sovjetskih diplomatskih ocjena međunarodnih razmjera hrvatskoga problema u međuraću i prvim danima Drugoga svjetskog rata.