Željezničke prometnice u obalnom pojasu Nezavisne Države Hrvatske do kapitulacije Kraljevine Italije - Barić, Nikica (Array, 2019)
U članku se, znatnim dijelom na temelju novih arhivskih izvora, prikazuje stanje željezničkih prometnica u obalnom pojasu Nezavisne Države Hrvatske. Talijanska vojska preuzela je početkom rujna 1941. upravu u tom pojasu. Članak prati stanje na tim prometnicima do talijanske kapitulacije u rujnu 1943. godine. Kroz ovo istraživanje može se doći do određenih novih spoznaja o odnosima Nezavisne Države Hrvatske i Kraljevine Italije, ali i do novih spoznaja kada je riječ o prometnim vezama, u konkretnom slučaju željezničkim, koje su u ratnim okolnostima povezivale krajeve uz jadransku obalu sa zaleđem, odnosno Zagrebom i drugim krajevima sjeverno od rijeke Save.