Marulićev diskurs o djevičanstvu u Instituciji i Evanđelistaru - Dulibić-Paljar, Dubravka (Array, 2019)
Polazeći od suvremene feminističke književnohistoriografske i historiografske problematizacije djevičanstva, u članku se analizira Marulićev diskurs o djevičanstvu u moralnoteološkim spisima Institucija (1506) i Evanđelistar (1516). Analizom se navedenih djela nastoji razabrati i razumjeti način kojim se djevičanstvo kao složena i imanentno proturječna konstrukcija u Marulićevim tekstovima uspostavljala iznova obnavljajući svoja ishodišna utemeljenja, dok se naglasak postavlja na fenomen ženske asketske virilnosti, osobito karakterističan za rane tipove ženske svetosti koji prevladavaju u Instituciji.