Trgovačka banka d.d. Zagreb (1912-1948) - Lajnert, Siniša (Array, 2019)
Rad obrađuje ustroj, poslovanje i likvidaciju Trgovačke banke d.d. Zagreb u vremenskom periodu od godine 1912., kada je zavod osnovan pod nazivom Bankovno komanditno društvo I. Kreutzer i drug u Zagrebu. Pretvorbu zavoda u dioničko društvo naziva Banka I. Kreutzer d.d. u Zagrebu godine 1920., ponovnu promjenu naziva tvrtke u Trgovačka banka d.d. godine 1938., pa sve do godine 1948., kada je završena njezina likvidacija. U vrijeme velike svjetske ekonomske krize glavni cilj i poslovno načelo rukovodstva banke bila je puna likvidnost zavoda, tako da je banka poslovala s financijskim dobitkom. U svibnju i lipnju 1941. zaplijenila je i oduzela Državna riznica Nezavisne Države Hrvatske (NDH) sve dionice Trgovačke banke koje su bile registrirane na Židove. Na taj način NDH je došla do većinskoga paketa dionica banke, pa je u zavodu postavila svojega nadzornog povjerenika. Nakon što je u studenom 1941. Tomo Kostopeč, poslovni prijatelj pravih dioničara banke židovske vjeroispovijesti za njihov račun otkupio od NDH dionice zavoda, razriješen je dužnosti postavljeni povjerenik pa je Trgovačka banka mogla nastaviti s radom. Nakon što je u ratu banka izgubila cijeli predratni dobitak, banka je 1946. ušla u postupak likvidacije, koji je završen 1948. godine.