Osobitosti i porijeklo splitskog sakramentara - Volarević, Domagoj (Array, 2019)
Vrlo dragocjen srednjovjekovni rukopisni kodeks, koji se čuva u katedralnom arhivu splitske prvostolnice, a koji je mo. Šime Marović tipologizirao ga jekao aakramentar, često je dosad bio predmetom studija raznih znanstvenika. Spoznaje o njemu i njegovim vlastitostima polako su se nadopunjavale. Kako je riječ o liturgijskoj knjizi, neobično je što je liturgijski vid ove jedinstvene knjige nedovoljno istražen. Uz zaključke do kojih se došlo dosadašnjim istraživanjem i studijama, ostalo je i mnogo otvorenih pitanja. Jedno od njih je i porijeklo Sakramentara. Dosada je bila uobičajena hipoteza da ga je vjerojatno u Split iz Bologne donio nadbiskup Bernardo. Detaljnom analizom liturgijske i kodikološke strukture Sakramentara te otkrićima njegovih iznimnih, štoviše, jedinstvenih vlastitosti, došli smo do zaključaka o porijeklu ove knjige, o liturgijskim utjecajima koji su velikim dijelom oblikovali njezin sadržaj te naposljetku i o tome kako je Sakramentar stigao do Splita.