Zadaci konvergentno-integrativnog i divergentno-eksploratornog mišljenja u osnovnoškolskim udžbenicima analiza sadržaja - Alagić, Ivan (2020)
Rad se bavi pitanjem sadržaja školskih udžbenika u pogledu izbora vrsta zadataka i eventualnom utjecaju takvog izbora na razvoj kreativnog mišljenja učenika. Kreativnost kao fenomen i problem poticanja kreativnog razvoja tijekom školovanja bili su predmetom brojnih rasprava i istraživanja u drugoj polovici 20. stoljeća. Suvremeni pogledi na kreativnost uzimaju u obzir značajan utjecaj okolinskih činitelja na njezin razvoj. Institucionalni odgoj i obrazovanje i nastava nedvojbeno imaju velik utjecaj na kognitivni razvoj djece. Školski udžbenici kao nastavno pomagalo i dalje su prisutni u suvremenoj nastavi. Problem nedostatka zadataka koji bi od učenika zahtijevali kreativno mišljenje poznat je i istraživan na hrvatskim i stranim uzorcima školskih udžbenika. Za potrebe ovog istraživanja provedena je analiza sadržaja školskih udžbenika četiriju izdavača udžbenika u Republici Hrvatskoj namijenjenih učenicima prvih četiriju razreda. Analizirani su zadaci koji zahtijevaju konvergentno-integrativno i divergentno-eksploratorno mišljenje, a konačan omjer u skladu je s ranijim istraživanjima čime se može zaključiti da količina zadataka divergentno-eksploratornog mišljenja u udžbenicima nije dovoljna kako bi evocirala kreativni potencijal kod učenika.
This study examines textbooks' content and is focused on the types of tasks included and possible impact of task setting on the development of creative thinking in students. Creativity as a phenomenon and problem of fostering creativity during the school education has been a topic of many discussions and research during the second half of the 20th century. Recent perspectives on creativity consider significant influence of environmental factors on its development. Institutionalized education and teaching undoubtedly have significant influence on cognitive development. Textbooks as teaching assets are still present in modern day classes. The lack of tasks that would demand creative thinking from the student is a well-known problem and it was explored both in Croatian and foreign samples. A content analysis was conducted for the purposes of this study. Sample included elementary school textbooks published by four publishers in Croatia appropriated for the first four grades. Tasks included in analysis were those which demand convergent-integrative thinking and divergent-exploratory thinking. Results confirm previous research so it can be concluded that the amount of divergent-exploratory thinking tasks in textbooks is not sufficient to evoke creative potential in students.
Die Arbeit beschäftigt sich mit der Frage des Inhalts von Grundschulbüchern im Hinblick auf die Auswahl der Aufgaben und die eventuellen Effekte auf die kreative Meinungsentwicklung bei Schülern. Das Phänomen der Kreativität und das Problem der Förderung kreativer Entwicklung während der Schulbildung wurden in zahlreichen Diskussionen und Forschungen in der zweiten Hälfte des 20. Jahrhunderts thematisiert. In den modernen Ansätzen werden die signifikanten Auswirkungen der Umweltfaktoren auf die Entwicklung von Kreativität berücksichtigt. Die institutionelle Bildung und Erziehung hat zweifellos einen großen Einfluss auf die kognitive Entwicklung von Kindern. Schulbücher sind als Lehrmittel auch weiterhin im modernen Unterricht präsent. Das Problem des Mangels an Aufgaben, die das kreative Denken von Schülern fördern würden, ist bekannt und es wurde an kroatischen und ausländischen Schulbücherstichproben erforscht. Für die Zwecke dieser Forschung wurde eine Analyse der Schulbücher von vier kroatischen Verlagen, die für die ersten vier Klassen der Grundschule vorgesehen sind, durchgeführt. Analysiert wurden die Aufgaben, die das konvergente und das divergente Denken forderten. Das endgültige Ergebnis stimmt mit früheren Untersuchungen überein, woraus man die Schlussfolgerung zieht, dass die Menge explorativer Denkaufgaben nicht ausreichend ist, um bei Schülern das kreative Potenzial zu erwecken.
Bibliografija: str. 140-141.
Sažetak ; Summary ; Zusammenfassung.
Keywords: Osnovna škola -- Udžbenici -- Kreativnost -- Kognitivni razvoj -- Mišljenje -- Zadaci