Stavovi studenata razredne nastave o prevenciji vršnjačkog nasilja i procjena vlastitih kompetencija sprječavanja i suočavanja s vršnjačkim nasiljem u školi - Borić Letica, Ivana; Pavić, Ena (2020)
Cilj istraživanja bio je ispitati kakve stavove studenti razredne nastave imaju prema preventivnim programima protiv vršnjačkog nasilja, ulozi škole i učitelja u prevenciji vršnjačkog nasilja te kakvima procjenjuju svoje kompetencije sprječavanja i suočavanja s vršnjačkim nasiljem u školi. U istraživanju je sudjelovalo 188 studenata posljednja tri godišta studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku i Slavonskom Brodu. Za potrebe istraživanja sastavljen je anketni upitnik koji je sadržavao pitanja koja se odnose na: (1) stav o učinkovitosti i važnosti preventivnih programa, (2) stav o ulozi škole u prevenciji vršnjačkog nasilja, (3) stav o ulozi učitelja u prevenciji vršnjačkog nasilja i (4) procjenu vlastitih kompetencija prevencije vršnjačkog nasilja. Rezultati su pokazali kako 56,9% sudionika ima iskustva s preventivnim programima te njihovu učinkovitost ocjenjuju prosječnom ocjenom M=3,68 (sd=0,799). Sudionici smatraju da je prevencija vršnjačkog nasilja vrlo važna, no kako je provedba preventivnih programa srednje učinkovita, smatraju da škola i učitelji imaju važnu ulogu u prevenciji vršnjačkog nasilja, međutim svoje vještine sprječavanja i suočavanja s vršnjačkim nasiljem procjenjuju osrednjima. Dosadašnja istraživanja ukazuju na potrebu za stručnim obrazovanjem učitelja o prevenciji vršnjačkog nasilja.
The aim of this study was to explore attitudes of the students at the Faculty of Education towards bullying prevention programmes, the role of school and teachers in bullying prevention and their assessment of own competences in bullying prevention. Data was collected from 188 students of 3rd year of undergraduate and 1st and 2nd years of graduate study at the Faculty of Education in Osijek and Slavonski Brod. For the purposes of this study a questionnaire was developed regarding (1) attitude towards effectiveness and importance of bullying prevention programmes, (2) attitude towards the role of schools in bullying prevention, (3) attitude towards the role of teachers in bullying prevention and (4) assessment of one's own competences in bullying prevention. The results have showed that 56, 9 % participants have experience with bullying prevention programmes, and they evaluate their effectiveness as moderate. Participants think that bullying prevention programmes are very important, but that their implementation is moderately effective. They believe that schools and teachers have important role in bullying prevention; however, they estimate their own skills in bullying prevention as moderate. Teachers are vital in bullying prevention, so it is necessary to implement continuous education about bullying prevention programmes in their education.
Das Ziel dieser Studie war die Einstellungen von Lehramtsstudenten, zukünftigen Primarstufelehrern, zu Programmen für die Gewaltprävention unter Gleichaltrigen und zur Rolle der Schule und der Lehrperson hierbei zu erforschen, sowie zu hinterfragen, wie die Lehramtsstudenten ihre eigenen Kompetenzen der Gewaltprävention und des Umgangs mit der Gewalt unter gleichaltrigen Schülern im Klassenraum einschätzen. An der Untersuchung nahmen 188 Studenten der letzten drei Generationen der Fakultät für Bildungs- und Erziehungswissenschaften in Osijek und Slavonski Brod teil. Für den Bedarf der Studie wurde ein Fragebogen erstellt mit Fragen in Bezug auf: (1) die Einstellung zur Effizienz und Bedeutung von Präventionsprogrammen, (2) die Einstellung zur Rolle der Schule in der Prävention der Gewalt unter Gleichaltrigen, (3) die Einstellung zur Rolle der Lehrperson in der Prävention der Gewalt unter Gleichaltrigen und (4) die Einschätzung der eigenen Kompetenzen der Prävention von Gewalt unter Gleichaltrigen. Die Ergebnisse zeigen, dass 56,9% der Befragten Erfahrung mit Präventionsprogrammen hat und ihre Effizienz mit einer Durchschnittsnote von M=3,68 (SD=0,799) bewertet. Die Befragten erachten die Prävention von Gewalt unter Gleichaltrigen für sehr wichtig. Da jedoch die Durchführung der Präventionsprogramme nur mittelmäßig effizient ist, finden sie, dass Schule und Lehrperson eine große Rolle bei der Prävention der Gewalt unter Gleichaltrigen spielen. Die eigenen Fähigkeiten der Vorbeugung und des Umgangs mit Gewalt unter Gleichaltrigen schätzen sie jedoch als mittelmäßig ein. Bisherige Untersuchungen deuten auf den Bedarf fachlicher Weiterbildung der Lehrer in Hinsicht auf die Prävention von Gewalt unter Gleichaltrigen hin.
Bibliografija: 21 jed.
Sažetak ; Summary ; Zusammenfassung.
Keywords: Vršnjačko nasilje -- Preventivni programi -- Razredna nastava -- Studenti -- Učitelji