Bioarheologija kasnoavarske populacije iz nalazišta Šarengrad - Klopare : preliminarni rezultati = Bioarchaeology of the Late Avar population from Šarengrad - Klopare : preliminary results - Carić, Mario (Array, 2019)
Rad predstavlja preliminarne rezultate bioarheološke analize provedene na koštanim ostacima 46 osoba pronađenih u kasnoavarskoj nekropoli u Šarengradu u istočnoj Hrvatskoj. Dobiveni rezultati ukazuju da populaciju iz Šarengrada karakterizira visoka smrtnost djece prouzročena lošim zdravljem u ranome djetinjstvu što se očituje u visokim učestalostima pokazatelja subadultnoga stresa (cribra orbitalia i linearna hipoplazija zubne cakline) i periostitisa kao i slučajevima skorbuta. Paleodontološka analiza snažno ukazuje kako je veliki udio prehrane bio baziran na ugljikohidratima, tj. na poljodjelstvu kao glavnoj privrednoj grani. Odsustvo perimortalnih ozljeda snažno ukazuje na činjenicu da su članovi ove zajednice bili izloženi niskim stopama namjernoga nasilja te da su primarni uzroci uočenih ozljeda nesretni slučajevi. Tri slučaja maksilarnoga sinusitisa mogu se povezati s postupkom grijanja/kuhanja (peći i otvorena vatrišta) gdje je produljeno izlaganje dimu moglo dovesti do različitih bolesti dišnih puteva kao što je sinusitis. Naposljetku, usporedba šarengradskoga uzorka s drugim istovremenim uzorcima nije pokazala značajnije razlike, ukazujući na relativno slične uvjete života u široj regiji tijekom 8. stoljeća.