Florni sastav pojedinih vrtova sjeverozapadne Hrvatske iz prve polovice 19. stoljeća : (prilog obnovi povijesnih perivoja u Hrvatskoj) - Jurčić, Ivana, inženjerka agronomije (Array, 2019)
U radu su prikazani rezultati obrade i analize biljnih svojti zastupljenih u trinaest perivoja i vrtova sjeverozapadne Hrvatske, koji su nastajali u prvoj polovici 19. stoljeća. Biljne svojte sistematizirane su u skupine prema morfološkim obilježjima te svrstane u tabele pod starim izvornim i novim valjanim latinskim i hrvatskim nazivima, te prema perivojima i vrtovima u kojima su zastupljene. Istraživanja su pokazala koje su biljne vrste korištene tada u nas i koje su prevladavale u većem broju perivoja i vrtova, dajući im time svojstven i prepoznatljiv izgled. Bjelogorične biljke korištene su znatno više nego crnogorične, zatim mnogobrojne cvjetne vrste grmova i trajnica, ruže, pelargonije i sukulenti (mesnatice).