Rakovečka crkva, župa i žitelji u prošlosti - Pajur, Franjo (Array, 2019)
Nakon što je na rakovečkom posjedu (terra Rokonuc) u 13. st. izgrađen grad-tvrđa Rakovec (castri de Rokonuk), kao jedna od točaka zaštite najznačajnije hrvatske srednjovjekovne prometnice „vojničke ili Kolomanove ceste“, vjerojatno je uskoro izgrađena i crkva te osnovana župa u mjestu, o čemu nema pismenih svjedočanstava. Naime, rakovečka se župa i crkva svetog Jurja u ispravama prvi put spominje tek u Popisu župa 1334. (Ecclesia beati Georgii de Rakonnok) – sto i više godina poslije spomena grada i gospoštije Rakovec. Narednih godina crkvu i župu opisuju kanonske vizitacije a iz vlastelinskih urbara i popisā župe moguće je iščitati imena njenih žitelja.