Pet godina primjene prava Europske unije : analiza postupaka zbog povrede prava EU pokrenutih protiv Republike Hrvatske i prethodnih pitanja hrvatskih sudova - Duić, Dunja (Array, 2019)
Ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska obvezala se poštivati određena pravila 'igre' koja su definirana i samim osnivačkim ugovorima (UEU i UFEU) i praksom Suda EU-a. U prvom dijelu rada istražuju se pravni problemi s kojima se Republika Hrvatska (dalje u tekstu: RH) susreće pri implementaciji i primjeni prava Unije nakon što je postala punopravna članica EU-a. Cilj je prvoga dijela rada analizirati u kojim područjima Europska komisija nalazi navodne povrede prava EU-a te će se u tom kontekstu analizirati preporuke Europske komisije upućene RH i postupci formalno pokrenuti na Sudu EU-a. U drugom dijelu rada analizirat će se primjena prethodnog postupka iz čl. 267. UFEU-a na hrvatskim sudovima s posebnim osvrtom na prethodna pitanja koja su u proteklih pet godina Sudu EU-a uputili hrvatski sudovi. Detektirat ćemo određene probleme i ponuditi rješenja kako poboljšati suradnju hrvatskih sudova sa Sudom EU-a, a sve s ciljem jedinstvena tumačenja i primjene prava EU-a.