Količina fosfora u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba - Petek, Marko (Array, 2019)
Celer je povrće koje se odlikuje visokom nutritivnom i zdravstvenom vrijednosti. Fosfor je u ljudskom organizmu od iznimne važnosti za žuč, bubrege i probavu. Dnevna potreba u ljudskoj ishrani za fosforom kod odraslog čovjeka iznosi 700 mg. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količine fosfora u korijenu celera korjenaša prikupljenom na tržištu grada Zagreba. Uzorkovanje je provedeno 2016. na dvije tržnice, u dva trgovačka lanca i u dvije trgovine ekološkim proizvodima. Uzorci su sušeni na 105 °C do konstantne mase nakon čega su mljeveni i homogenizirani. Nakon razgradnje s HNO3 i HClO4 fosfor je određen spektrofotometrijski. Rezultati istraživanja pokazali su znatno variranje u količini fosfora u korijenu celera, u suhoj tvari od 0,50 do 0,93% P, a u svježoj tvari od 67 do 90 mg P/100 g svježe tvari, ovisno o prodajnom kanalu. Konzumacijom 100 g celera iz ovog istraživanja može se podmiriti od 9,8 do čak 12,8%. dnevnih potreba za fosforom.