Žuta kukuruzna sovica (Heliocoverpa armigera Hübner) važan štetnik duhana u Hercegovini - Rotim, Nino (2019)
Duhan (Nicotiana tabacum L.) je dulje od dva stoljeća predstavljao dominantnu poljoprivrednu kulturu u Bosni i Hercegovini. Tradicionalno se proizvodio u Hercegovini gdje je dugo vremena bio najvažnija gospodarska djelatnost. Poznat je velik broj različitih štetnih organizama koji ugrožavaju proizvodnju duhana. Određene vrste štetnika napadaju presadnice duhana unutar zaštićenih prostora dok su pojedine ograničavajući čimbenik njegova uzgoja na otvorenom polju. Posljednjih godina u Hercegovini kod uzgoja duhanu na otvorenom polju velike štete čine gusjenice žute kukuruzne sovice. Njihova masovnija pojava uočena je 2012. godine kada su velike štete osim na duhana zabilježene u nasadima rajčice i paprike. Žuta kukuruzna sovica na duhanu oštećuje vegetativnu masu umanjujući prinos i kakvoću sirovine. Naročito velika oštećenja čini generativnim organima duhana i proizvođačima koji nastoje sačuvati sjeme potrebno za zasnivanje proizvodnje u narednoj vegetaciji.
For more than two centuries tobacco has been the dominant agricultural crop in Bosnia and Herzegovina. It has been traditionally produced in Herzegovina where it has been the most important economic activity for a long time. There is a large number of different harmful organisms that endanger tobacco production. Certain types of pests are attacking tobacco seedlings inside protected areas while some of them are limiting factor in its cultivation in the open field. In recent years in Herzegovina great damage to the tobacco cultivation in the open field is caused by caterpillars of cotton bollworm. Their mass phenomenon was observed in 2012. when great damage was recorded not only to tobacco but also to tomato and pepper plants. Cotton bollworm on tobacco destroys the vegetative mass reducing the income and quality of raw material. They especially do great damage to the generative bodies of tobacco and to the producers who try to preserve the seed needed to build production in the next vegetation.
Bibliografija: 10 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Duhan -- Štetnici -- Žuta kukuruzna sovica -- Heliocoverpa armigera Hübner; Hercegovina