Rast i razvoj presadnica salate i endivije pod utjecajem tretmana Rivergreen-om® - Vinković, Tomislav, agronom (Array, 2019)
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj tretmana Rivergreen-om® na rast i razvoj presadnica salate i endivije u kontroliranim uvjetima. Rivergreen® je pripravak nastao mljevenjem i tribomehaničkom aktivacijom kamena iz rijeke Drave. Istraživanje je provedeno u laboratoriju za povrćarstvo, cvjećarstvo i ljekovito bilje na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. Korištene su dvije sorte salate ('Majska kraljica' i 'Ljubljanska ledenka') te dvije sorte endivije ('Eskariol žuta' i 'Eskariol zelena'). Sjeme salate i endivije je posijano u polisitrenske kontejnere sa 60 sjetvenih mjesta napunjeni čistim supstratom i supstratom koji je kondicioniran Rivergreen-om®. Također, Rivergreen® je primijenjen zalijavanjem presadnica s vodenom otopinom u koncentraciji 0,25 %. Pokus je postavljen kao monofaktorijalni po split-plot shemi u 5 ponavljanja po varijanti. Nakon obrade podataka, utvrđen je statistički značajan utjecaj tretmana s Rivergreen-om® na pojedina promatrana svojstva rasta i razvoja presadnica kod ispitivanih sorti salate i endivije. Kod sorte salate 'Majska kraljica' te endivije 'Eskariol žuta' je uočeno značajno povećanje svježe i suhe mase nadzemnog dijela. Također, uočeno je i značajno povećanje broja i širine lista dok tretman nije značajno utjecao na dužinu lista kod niti jedne ispitivane vrste i sorte u ovom istraživanju. Na temelju rezultata ovog istraživanja može se zaključiti da Rivergreen® pozitivno utječe na rast i razvoj presadnica salate i endivije, ali je odgovor biljke na njegovu primjenu uvjetovan vrstom te sortom.