Preliminarno istraživanje utjecaja vremena uzimanja reznica planike (Arbutus unedo L.) na postotak ožiljavanja - Skendrović Babojelić, Martina (Array, 2019)
Problematika razmnožavanja planike (Arbutus unedo L.) predmet je brojnih istraživanja u kojima je utvrđeno da se planika teško razmnožava sjemenom, a vegetativno razmnožavanje reznicama rezultira slabim postotkom ožiljavanja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postotak ožiljavanja reznica s obzirom na različito vrijeme uzimanja reznica. Reznice su uzete u dva perioda – krajem siječnja (VU1) i krajem ožujka (VU2). Bazitoni dio reznica tretiran je indol maslačnom kiselinom (IBA, puder 3000 ppm) i potom su stavljene u supstrat za ožiljavanje koje je trajalo 52 dana. Reznice VU1 dobro su kalusirale, ali su slabo razvile korijen, a postotak ožiljavanja iznosio je 30%. Kod VU2 reznica uzetih krajem ožujka korijen je dobro razvijen na 58% reznica koje su uspješno nastavile s rastom nakon presađivanja u kontejnere. Tijekom procesa ožiljavanja važno je održavati optimalnu temperaturu - posebno vlažnost supstrata, budući da je planika osjetljiva na višak vlage u supstratu što utječe na truljenje bazitonog dijela, a time i na sušenje reznice. Na temelju rezultata može se zaključiti da vrijeme uzimanja reznica značajno uječe na postotak ožiljavanja planike.