Gnojidba vinogradarskih tala - Gluhić, David (Array, 2019)
Vinova loza je dugogodišnja drvenasta kultura te za ostvarivanje visokih i kvalitetnih prinosa grožđa treba voditi brigu o plodnosti tla. Za pravilnu procjenu plodnosti tla potrebno je prije podizanja nasada napraviti analizu tla te utvrditi količinu hraniva u tlu (makro i mikro elemenata), pH vrijednost tla te količinu organske tvari u tlu. Isto tako, tijekom uzgoja vinove loze, preporuča se redovna kontrola plodnosti tla, nakon završetka berbe grožđa. Upravo je vrijeme nakon završetka berbe optimalno za kontrolu plodnosti tla, jer se na osnovi rezultata analize tla, sastavlja preporuka za jesensku gnojidbu u tlo, te folijarnu gnojidbu za slijedeću vegetaciju. Za popravak plodnost tla mogu se koristiti različita gnojiva (mineralna gnojiva, organsko-mineralna gnojiva, organska gnojiva, gnojiva na bazi mikroelemenata).