Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba - Petek, Marko (Array, 2019)
Celer je povrće s malom kalorijskom vrijednosti i razmjerno malo vitamina no s brojnim zdravstvenim vrijednostima. Željezo je esencijalni element za biljke i za čovjeka zbog čega je nužno zadovoljiti potrebe njegovog dnevnog unosa oko 8-20 mg/dan. Cilj istraživanja bio je utvrditi količine željeza u korijenu celera korjenaša s obzirom na konvencionalni ili ekološki način poljoprivredne proizvodnje. Uzorci su prikupljeni u gradu Zagrebu u trgovačkim lancima, trgovinama ekološkim proizvodima i tržnici. Nakon razgradnje s koncentriranom HNO3 i HClO4 željezo je određeno pomoću AAS (atomskog apsorpcijskog spektrofotometra). Statistička obrada podataka provedena je prema metodi analize varijance (ANOVA). Količina željeza u suhoj tvari korijena celera korjenaša kretala se od 39,68 do 68,11 mg Fe/kg ST, odnosno od 0,44 do 0,71 mg Fe/100 g svježe tvari.