Digitalna procjena svojstava krošnje jabuka sorte 'Gala' u voćnjaku s LIDAR-ovim mjernim sustavom - Berk, Peter (Array, 2019)
U praktičnom eksperimentu u voćnjaku zasađenom jabukama sorte 'Gala' ocijenjena je površina lišća na tri različita segmenta krošnje s lijeve i desne strane. Rezultati ručnih mjerenja uspoređeni su s laserskim (LIDAR) mjerenjima primjenom vlastitog algoritma koji je omogućio digitalnu rekonstrukciju krošnje pojedinačnih stabala. Pomoću regresijske metode, odnos između ovisne varijable (digitalni broj oblaka točaka) i neovisne varijable (površina lista, ručno mjeren) procijenjen je za pet segmenata krošnje. Analiza na pet nasumično odabranih voćnjaka u voćnjaku pokazala je maksimalnu vrijednost koeficijenta korelacije r = 0,73 za lijevu polovicu i r = 0,72 za desnu polovicu krošnje.