Status makroelemenata u listu sorte 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.) pri različitoj gnojidbi - Trdenić, Mirela (Array, 2019)
Analiza biljnog tkiva najpouzdanija je metoda za procjenu ishranjenosti vinograda jer hraniva u listu predstavljaju izvor hraniva za grozd tijekom faze dozrijevanja. Cilj ovog rada je utvrditi utjecaj gnojidbe na status makroelemenata (N, P, K, Ca i Mg) u listu vinove loze sorte 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.). Usporedbom dobivenih vrijednosti s referentnim rasponima citiranim u literaturi utvrđen je stupanj ishranjenosti vinove loze navedenim hranivima. Primjenjena su četiri gnojidbena tretmana: NPK; NPK + Fertdolomit; NPK + Fertdolomit + Folibor B; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Uzorkovanje cjelovitih listova obavljeno je u fazi cvatnje, šare i dozrijevanja tijekom tri godine istraživanja. Vrijednosti N u listu kretale su se od 1,88 % do 4,47 %, vrijednosti P varirale su od 0,18 % do 0,48 %, vrijednosti K u listu od 1,02 % do 1,96 %, vrijednosti Ca kretale su se u rasponu od 0,69 % do 2,70 % dok su vrijednosti Mg bile u rasponu od 0,16 % do 0,41 %. Usporedbom dobivenih vrijednosti s referentnim vrijednostima, neovisno o gnojidbi i godini, utvrđeno je da su vrijednosti N, P, K i Ca u listu vinove loze 'Škrlet bijeli' unutar raspona dok su vrijednosti Mg ispod donje granice referentne vrijednosti.