Prilog sintaktičkoj analizi hrvatskoga jezika u izdanjima riječke tiskare Karletzky : za + infinitiv - Holjevac, Sanja (Array, 2019)
U radu su u središtu pozornosti sintaktičke značajke hrvatskoga jezika u izdanjima tiskare Karletzky, koja je u Rijeci djelovala od 1779. do zadnjega desetljeća 19. stoljeća. Među onima koje se ovjerenošću u više izdanja, pa i različite vrste, potvrđuju dijelom sintaktičkoga ustrojstva hrvatskoga književnog jezika u 19. stoljeću ili upućuju na promjene uzrokovane jezičnim razvojem i standardizacijskim procesima za analizu je u ovome radu odabrana konstrukcija za + infinitiv. U radu se razmatra zastupljenost, status i funkcija te konstrukcije u izdanjima tiskare Karletzky otisnutima na hrvatskome jeziku u razdoblju od 1790. do 1878. godine te se ona promatra u kontekstu dosad poznatih činjenica o njezinu statusu u hrvatskome književnom i standardnom jeziku.