Tekstovi popularnih pjesama u konstrukciji nacionalnog sjećanja - Grgurić, Diana (Array, 2019)
U radu se istražuje proces konstruiranja nacionalnog sjećanja kroz tekstove hrvatskih popularnih pjesama emitiranih na radiju tijekom Dana državnosti u vremenskom periodu od 2008 do 2012 godine. Polazi se od opće pretpostavke da je popularna glazba dominantan oblik popularne kulture koji odražava društvenu zbilju. Pri tome je efikasan identifikator prenošenja i promocije nacionalnog identiteta zbog opetovanog medijskog emitiranja putem kojeg učinkovito prodire do kognitivno-afektivnih sustava slušača. Na temelju korpusa najizvođenijih pjesama deset opserviranih radijskih postaja, rad analizira ontološku strukturu pjesama i identificira sjećanja kroz popularnoglazbene prakse u obilježavanju komemorativne kulture u Hrvatskoj.