Iskustva župnika u (ne)ostvarenju Izjava i odluka Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske - Bendra, Ivana (Array, 2019)
U svjetlu promjena koje je u crkvenom djelovanju navijestio Drugi vatikanski koncil te procesa nove evangelizacije kao uobličenja postkoncilskoga nastojanja da odgovori na suvremene izazove i krizu vjere Đakovačka i Srijemska biskupija izdala je 2008. godine Izjave i odluke Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske naslovljene Ti si Krist – za nas i za sve ljude. Njihova je zadaća da budu sredstvo i putokaz u ostvarenju ideje živih kršćanskih zajednica u kojima bi vjernici laici, zajedno s župnicima, aktivno i suodgovorno doprinosili razvitku i pastoralnom djelovanju svojih župa. Stoga je cilj ovoga rada, prigodom desete obljetnice njihova objavljivanja, prikazati rezultate istraživanja koji progovaraju o iskustvima župnika u provođenju sinodskih izjava i odluka. Navedeno će se prikazati temeljem analize ukupno 19 dubinskih intervjua koji su provedeni s župnicima Đakovačko-osječke nadbiskupije u razdoblju od ožujka do svibnja 2018. godine. Analiza prikupljene građe, provedene kvalitativnom metodologijom utemeljene teorije, rezultirala je razvijanjem ukupno 8 kategorija koje s jedne strane prikazuju dosadašnja iskustva župnika u provođenju sinodskih izjava i odluka te s druge strane nekoliko uzročnika koji, prema njihovu mišljenju, trenutačno dovode do poteškoća u provođenju istih. Uz navedeno analiza upućuje i na nekoliko preporuka koje bi, prema mišljenju župnika, mogle dovesti do poboljšanja u njihovoj daljnjoj provedbi.